Select Page

V torek, 19. 11. 2019, smo se učenci gledališkega kluba in gledališke skupine OŠ Rače udeležili gledališkega labirinta v SNG Maribor. To je dogodek, ki ga izvaja SNG v sklopu projekta Prvi prizor, h kateremu smo se priključili.

Ob vstopu sta nas v avli gledališča pričakali naši voditeljici po gledališkem labirintu. Najprej smo skupaj ponovili poklice, ki so v gledališču pomembni. Nato smo se odpravili v zaodrje. Ogledali smo si prostore ob odru, ki jih gledalci ne vidijo. Po dolgih vijugastih hodnikih smo prišli do prostorov za shranjevanje rekvizitov, kjer smo s pomočjo domišljije uporabljali rekvizite na zanimiv način. Raziskali smo tudi prostor, ki mu v gledališču rečejo fundus. Do njega smo se povzpeli po strmih stopnicah. V fundusu smo si lahko ogledali oblačila, ki jih igralci nosijo na predstavah. Nato smo se odpravili v Kazinsko dvorano, kjer smo se sami preizkusili v igranju. Predstavljali smo cvetlice in žuželke. Na koncu smo se preizkusili še v sestavljanju slik značilnih za gledališče.

Ogled skritih delov gledališča mi je bil zelo zanimiv. Ugotovila sem, da je najpomembnejši del gledališča običajno skrit  našim očem. Najbolj všeč mi je bil fundus, saj smo v njem videli najrazličnejše dragocene obleke. Presenetilo me je, koliko sodelujočih je potrebnih, da nastane predstava.

Nina Gorkič, 8.a

[slideshow id=35]